TÚRASÍ PROGRAMOK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Érdekelnek akcióink? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gyakori kérdések

Mi a fontos a túrasí léc választásnál?

2018.01.20.

 

Túrasíléc

A túrasílécek nagy általánosságban könnyebbek és puhábbak, mint a pályákra készült lécek.

 

Platform és forma

Az előbbi a hóval érintkező felületet, az utóbbi pedig a léc elejének, közepének és végének dimenzióit írja le. Az európai lécek tradicionálisan keskenyebb középtaggal rendelkeztek, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy magasabb régiókban, és később kezdődött  a túrasí szezon, jóval konszolidáltabb, keményebb hó mellett. Az amerikai, főként a kaliforniai és a Szilkás-hegységi, vagy épp Japán viszonylag meleg, óceáni légtömegek által rövid idő alatt lerakott, nagy mennyiségű, puha havai inkább a szélesebb léceket igényelték. Mindazonáltal az elmúlt évtizedek időjárásváltozásai miatt már ez az aranyszabály sem érvényes teljesen. Mindenestre mély hóra szélesebb, kemény hóra keskenyebb lécek ajánlottak.

 A léc alakja, geometriája meghatározza, hogy milyen ívet fog követni a sí kanyarodása során. Minél kifejezettebb a homokóra alak, annál könnyebb a kanyar elindítása, rövidebb a kanyarodás sugara és hirtelenebb a kanyarodás megkezdése.  A pályán precíz, aggresszív lécek azonban a fagyott felszínű, kérges puha hóban kiszámíthatatlanná, nehezen kezelhetővé válnak. Amennyiben agrresszív a felfelemenet, vagy traverzálni kell, akkor a kifejezett piskóta alkat inkább hátránnyá válik. Kisebb rádiuszú, tehát kevésbé piskóta formájú lécekkel, nagy általánosságban sokkal neutrálisabban lehet síelni nehéz viszonyok között is. Túrasízéshez a 18-22 méteres rádiuszt tudjuk leginkább ajánlani.

 

Ajánlások lécválasztáshoz

  • Általános felhasználásra 75-85 mm középtagszélesség
  • 70 mm és az alatt: versenyzési célokra
  • 90 és afelett puhahavas síelésekre
  • olyan formát válasszunk, ami megkönnyíti a kanyarodás elindítását, de még neutrális síelést tesz lehetővé

 

A léc tömege

A léc tömegének csökkenésével a downhill teljesítménye meredeken esik. Hiába az újabb és komplexebb mérnöki csodák a léctervezés és gyártás területén, ez még mindig igaz. A léc tömege adott tehetlenséget, élstabilitást, szerkezeti stabilitást jelent, olyan tényezőket, amik a lefele síelést alapvetően meghatározzák.

 

Választás tömeg alapján

  • Versenyzési célokra 1000 g, vagy az alatt
  • Általános célokra 1200-1800 g

 

A túraléc hossza

Túrasízésre alapvetően rövidebb léceket ajánlunk, mint pályasízésre. Bár nehezebb hóban, mély hóban a rövid léc határozott hátrányt tud jelenteni. Általános túracélokra a kb. állig érő léceket részesítsük előnyben.

 

A léc felhasználási céljai

A lehetséges hóviszonyok, terepek és felhasználási célok sokszínűsége miatt nem létezik mindenre jó síléc A helyes döntés meghozatalához lécválasztás tekintetében érdemes átgondolni, hogy milyen túrákra is akarjuk használni azokat.

 

  • Ha a minel gyorsab  felfelemenetel a célunk, pehelykönnyű lécet válasszunk. Ezzel viszont sokat feladunk a lefelesízés öröméből.
  • Puha, mély havakat fogunk síelni? A széles lécet emeljük le a polcról.
  • Több napos alpesi túrákra, változó viszonyokra all-around tipusú lécet válasszunk.

 

 

További cikkek:

SpiderClub Airborne