TÚRASÍ PROGRAMOK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Érdekelnek akcióink? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Gyakori kérdések

Mitől más a túrasí bakancs?

2018.01.20.

 

Túrasí bakancs

Talán a legfontosabb eleme annak, hogy élvezhető legyen a túrasízés. A bakancs azonban nem csak az élvezeti faktor része, hanem kritikus szerepet játszik az egész túrasí szett használhatóságában is. Ellentétben pályára tervezett társaikkal, ezeknek a bakancsoknak egyaránt kell könnyűnek és puhának lennie a felfele menetben és keménynek a lefele sízésben.  Felfele módban is jól kell tartania a lábat,  hiszen amennyiben a lábfej külön mozog a bakancs bélésétől, már pár óra alatt is komoly kidörzsölés, vérhólyag alakulhat ki. Szárának maximális dőléstartománya határozza meg a lépéshosszt és dinamikát, nagy dőlésszögű  bakancsok esetén a lépés kényelmesebb, hosszabb, ergonomikusabb. A bakancsok tömege azért kritikus, mert több ezerszer fogjuk emelni a bakancsos lábunkat egy felfele menetben. Nem mindegy, hogy 1100g, vagy 1600g, amit lábunkkal mozgásba kell hozni. A könnyebb bakancsok viszont kompromisszumot jelentenek a lefele siklás tekintetében. A kisebb tömeg ára a vékonyabb, kevesebb stabilitást nyújtó anyag és szerkezet, a kisebb flexindex, tehát végső soron egy nehezebb léckontroll.

Bakancsválasztást megelőzően érdemes végiggondolni, hogy mik a céljaink, és ennek milyen típusok felelnek meg legjobban. Első szett összeállításakor mindenféleképpen az általánosabb felhasználású, középnehéz felszerelés összeválogatását tudjuk ajánlani.  A hegyekben sok helyütt megfigyelhető gramm-centrikus, súlyminimalizáló trend a hobbi sítúrázok körében értelmetlen, és nagyban rontja a felhasználók kontroll-, és downhill élményét.

 

Méretválasztás

A bakancs méret a bakancsválasztás egyik legkritikusabb eleme. Érdemes pontosan megmérni a lábfejünk hosszát, majd a kb. jónak tartott méretű bakancs belsejét kivenni, és belépni a külsőbe. A lábfejet előre tolva, a bakancs elejéhez nyomva nézzük meg, hogy hátul a sarkunk és a bakacs belseje között mekkora a távolság. Kb. 2 cm, egy ujjnyi távolság az optimális. Versenycélkokra kevesebb, arktikus missziókra több ajánlott.

A megfelelőnek tünő bakancskülső kiválasztását követően helyezzük vissza annak belsejét, és győződjünk meg arról, hogy így is alkalmas-e a méret: a bakancsba belelépve, egyenes állva, de kissé hátradőlve a lábujjaknak finoman érinteniük kell elöl a bakancsbélést; sose felejtsük el, hogy a bakancs idővel minimális tágulni fog.

 

A bakancs kiválasztásának másik, gyakran méltánytalanul háttérbe szorult aspektusa a bakancstérfogat kérdése. A hosszúság mellett legalább annyira fontos, hogy a sarokrész, sarokkosár kialakítása mennyire követi lábunk formáját. Ez az a terület, ahol mind felfele menet, mind lesikló módban jól kell tartania a bakancsnak, minimális mozgás is komoly diszkomfort érzéshez és feltört lábhoz vezethet.

Érdemes olyan modellt választani, aminek belsejét hővel lábunkra tudjuk álltatni. Nagyobb komfort és jobb erőátvitel érhető el ezekkel a modellekkel.

 

 

További cikkek:

SpiderClub Airborne