TÚRASÍ PROGRAMOK
ESEMÉNYNAPTÁR
HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS
Érdekelnek akcióink? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Blog

Téli ruhák Büki Ádám ajánlásával: Aláöltözet

2021.01.05.
Dynafit nagykövetünk télen is imád kint sportolni a szabadban, ezért is fontos számára a megfelelő meleg ruházat megválasztása.

Téli ruhák Büki Ádám ajánlásával: Aláöltözet

 

Minden évben ahogy közeledik a tél, a szabadban sportolók egyre inkább megfogyatkoznak. A hidegben és esőben nem mindig komfortos a sportolás, sokszor nincs kedvünk kimenni. Ezen a problémán azonban rengeteget lehet segíteni a megfelelő ruházat megválasztásával.

 

 

Személy szerint a „túlöltözés” híve vagyok, azaz inkább legyen egy kicsit melegem és izzadjak meg télen is, minthogy megfagyjak. A versenyhelyzet természetesen más, ott belefér egy enyhe diszkomfort, nem baj, ha kicsit hűvösnek érezzük a levegőt.

 

 

Célszerű a réteges öltözködés és egyáltalán nem mindegy, hogy a rétegek milyen anyagból vannak (melegség, szellőzés, vízállóság, szélállóság szempontjából). Ha nem megfelelő anyagból vannak a termékek, akkor akár 5-6 réteget is magunkra pakolhatunk, semmit nem fog érni a hidegben.

Három részes írásomban a Dynafit kollekcióját veszem végig, hogy melyik ruhadarabot milyen célra használom.

 

 

Belülről kifelé haladva az első réteg az aláöltözet. Ezt általában vékonyabb középréteg alá érdemes venni, akár már 5-10 °C alatt is. Én három Dynafit terméket használok.

Felülre a Dynafit Speed Dryarn hosszú-ujjú vagy a Dynafit Speed Dryarn rövid-ujjú aláöltözetet szoktam hordani. Szinte nincs olyan sífutó verseny, amikor ne lenne szükség legalább a rövid-ujjú változatra, edzésen pedig kötelező a hosszú-ujjú, leszámítva a résztávokat és a tempóedzéseket, amikor szintén elég lehet a rövid-ujjú egy melegebb időben. De a bemelegítéshez és a levezetéshez természetesen a magasabb intenzitású tevékenységek előtt és után kell még egy plusz réteg az aláöltözeten és a középrétegen felül. Nyáron vagy ősszel akár külső rétegnek is kiválóan funkcionálnak az aláöltöző felsők. Létezik még ujjatlan felső is. Én ilyet személy szerint azért nem használok, mert a karom fázós inkább, de akinek a karja bírja a hideget, annak bőven elég lehet, mert a tüdőt ugyanolyan jól védi.

 

 

Az alsó aláöltözetből is van többféle. Én ebben az esetben is a rövid és a hosszú közül szoktam választani, de létezik még térd alá érő változat is. A rövidből ugyan egyenlőre másik márkát használok (mert amikor szerettem volna, nem volt a méretemben készleten), de a Dynafit Race Dryarn vagy a Dynafit Speed Dryarn is biztosan tudja legalább ugyanazt, amit az enyém. Van, hogy a lábunk többi részére bőségesen elegendő egy futónadrágot húzni, azonban az érzékeny részeket nem árt jobban védeni, elsősorban a szél ellen. Biatlonnál pedig nekem plusz egy érv szól az aláöltöző nadrág mellett, mivel sokszor a vizes szőnyegre kell lekefüdni lőni, így hamar kellemetlenné válna nélküle a mozgás miután felállok. Csupán egy apró ruhadarabnak tűnik, de nagyon sokat tud dobni a komfortérzeten a hidegben.

A hosszú aláöltöző nadrág a Dynafit FT Dryarn, ami szintén alkalmas edzésekre, de hidegebb időben (-10 °C alatt) versenyzésre is tökéletes. Első ránézésre úgy tűnik, hogy vékony anyagól van, ennek ellenére nagyon jól melegen tart és nem korlátozza a mozgást.

Az aláöltözetek mind viszonylag gyorsan száradó darabok. Érdemes olyat választani, ami testhezálló, mert különben könnyen felgyűrődik, illetve a meleget sem tartja olyan jól. Ez képzi a téli öltözködés alapját, enélkül nem is érdemes elindulni hidegebb időben sportolni. Természetesen a ruhadarabok női változatban is elérhetők.

Bár legtöbbször ezek a ruhadarabok nem látszanak, mivel akár több réteg is eltakarja, ezért nem szeretünk rá annyi pénzt költeni, ezsetben viszont nem a kinézetet kell megfizetni, hanem a funkciót, ami az egészségünk védelmét szolgálja, hogy ne fázzunk meg és betegedjünk le, tehát szerintem érdemes rá pénzt áldozni. És egyébként szerintem jól is néz ki.

 

 

A következő részben a középréteget fogom bemutatni, ami az aláöltözővel együtt már elegendő a közepes és magas intenzitású edzésekhez és versenyekhez, illetve Magyarországon még alacsonyabb intenzitáshoz is sok esetben elég télen.

További cikkek:

Túra
Téli ruhák Büki Ádám ajánlásával: Külső réteg
2021.01.07.
Dynafit nagykövetünk télen is imád kint sportolni a szabadban, ezért is fontos számára a megfelelő meleg ruházat megválasztása. ...
Túra
Téli ruhák Büki Ádám ajánlásával: Középréteg
2021.01.06.
Dynafit nagykövetünk télen is imád kint sportolni a szabadban, ezért is fontos számára a megfelelő meleg ruházat megválasztása. ...
Túra
Sítúra ajánló Nagy Sárától
2020.01.14.
Dynafit nagykövetünk a dachsteini Osztrák Nemzeti Sítúra útvonalát mutatja be. ...
SpiderClub Airborne