Blog

Hány méter szintemelkedést tud megtenni Kilian 24 óra alatt?

2019.02.18.
Február 8.-án Kilian Jornet világklasszis ultra-terepfutó erre a kérdésre kereste a választ Moldéban, méghozzá túrasíre állva. Elmondása szerint ez egy nehezen összehasonlítható rekord, mert mindenki más körülmények között próbálkozott eddig. A korábbi rekordot Lars Erik Skjervheim tartotta 20.993 méter szintemelkedéssel, amelyet 2017 tavaszán állított be.

Hány méter szintemelkedést tud megtenni Kilian 24 óra alatt?

Körülmények

 

Helyszín: Norvégia

Indulási magasság: 116 méter

Pálya: Kétféle kört csinált Kilian. Egy hosszabb, 4,4 kilométeres kört, amely 550 méter szintemelkedést tartalmaz és a pálya felső része pályán kívül folytatódik. A rövidebb kör 3,6 kilométer, 428 méter szintemelkedéssel.

A hosszabb kör azért jobb, mert kevesebb idő megy el a fóka le- és felrakásával. (15 másodperc levenni, 30 feltenni) A rövidebb emelkedő viszont könnyebben kitűzhető célokat tesz lehetővé és 30 percenként tud pihenni a szervezet.

Időjárás: Napközben napos, este tiszta égbolt. Az este második felében, valamint másnap reggel felhős.

Hőmérséklet: -2 és +2 Celsius fok között.

Felszerelés

 

- Sí: Salomon Minim

- Kötés: Ultimate Pierre Gignoux

- Bakancs: Gignoux versenybakancs

 

Napirend

 

Ébredés: 7:30

Start: 10:05

Első 6 óra: 1100 méter szintemelkedés óránként. A 7. óra után kezdett el sötétedni, ekkor váltott Kilian a rövidebb körre, mert a felső, pályán kívüli rész nehezebb sötétben. 8000-től 13000 méter szintemelkedésig óránként 1000 méternyi emelkedést tett meg. Ez 13000-16000-ig 900 méterre csökkent. Ekkor kisebb álmosságot érzett és a következő két körben fáradtnak érezte magát.  (820-802 méter/óra) Egy 10 perces szünet beiktatása után ismét 900 méter/óra szintemelkedéssel haladt tovább, majd 828 méterrel. Ekkor tartotta a második szünetet, amiben elfogyasztott egy kávét. Az utolsó 4 órában 950 méter/órát tett meg.

Átlagosan 978,6 méter szintemelkedést tett meg óránként. (Maximum: 1222 méter/óra, minimum: 802 méter/óra)

Kalóriabevitel

 

250 kalória bevitel óránként. 1 óra után kezdett géleket bevinni és onnantól kezdve fél óránként fogyasztotta őket. 10 óra 35 perc után elfogyasztott egy szelet pizzát és a következő 4 órában normál ételt evett, amikor a pálya aljára ért. A 14. és a 17. óra között ismét gélek következtek, majd egy szelet pizza és egy kis krumplipüré a 10 perces szünetben. Ezt követően 2 és fél órán keresztül géleket fogyasztott fél óránként. 19 óra 48 perc után a második szünetben kávét ivott és tésztát evett. Az utolsó 4 órában csokit evett fél óránként. Összesen 5500-6000 kalóriát vitt be.

3 óránként egy liter vizet fogyasztott. 10 óra után 4 órán keresztül nem fogyasztott géleket, de egyébként nem jelentkezett semmilyen gyomorproblémája. 4 „rövid szünetet” tartott a 24 óra alatt. Összesen 40 gélt fogyasztott és1 kilogrammot veszített.

Motiváció és pszichikai felkészülés

 

Ugyanazon a körön körözni nem túl izgalmas, ezért küzdeni kell az unalom ellen. Az edzés során sok kört tesz meg, ezért közben zenét vagy podcastot hallgat, ezért bekészítette az esti órákra a lejátszót. Végül azonban nem használta. A kihívás előtti 4 napban nem sokat edzett. Hétfőn és kedden az iskolába ment, ahol norvégul tanul és csak egy órát futott. Hétfőn síelt egy órát Emilievel. Szerdán feltúrázott egy barátjával egy szép csúcsra, csütörtökön pihent és dolgozott. Az első 8-10 órában szórakoztató volt a kihívás, éjszaka pedig jöttek a társak, akik segítettek. Nem beszéltek sokat, hogy energiát spóroljon, de nagy segítség volt, hogy ott voltak. A körök során rövidtávú célokat tűzött ki: „Érj el az egyenes végéig, a meredek részig, a pályán kívüli részig.” Egy nagyobb skálán is rövidebb célok: „Már csak 2 kör és eléred a 20.000 méter szintemelkedést vagy 2 óra múlva eléred a 20 órát.” Sosem gondolkozott 6 óránál előrébb.

 

Felkészülés

 

Nem készült speciálisan, de amióta nem versenyzik a Világkupa sorozatban, többet tud edzeni. (A versenyekre való rápihenés és az utazás miatt) Ez december elejétől heti szinten több, mint 20.000 méter szintemelkedést jelent, jó tempóban. Előző héten tartott egy pihenőnapot és könnyebb edzéseket. A verseny előtti este pesztós tésztát evett és egy mozifilmet követően 8 órát aludt.

Pihenés

 

Szombaton 10 óra 5 perckor végzett a teszttel. Ezt követően egy rövid levezetés után hazautazott és nem evett vagy ivott semmit a következő 3-4 órában. Lefürdött, majd evett fahéjas csigát szója joghurttal, amit egy órával később egy normál vacsora (rizs, zöldségek, kenyér, sajt) követett és 9 órányi alvás. Vasárnap délelőtt kerékpározott görgőn egy könnyű fél órát. Az izmait fáradtnak érezte, de nem érzett fájdalmat vagy túlterheltséget. Egyedül a lábfeje dagadt be egy kicsit, de ez a nap végére megszűnt, így hétfőtől kezdve ismét normál módon edzett.

Köszönet

 

A Tusten síközpontnak, hogy egész este kivilágították a pályát és beengedték melegedni az épületbe. A Romsdal Randoneklubb is nagyon segítőkész volt. Ola Hovdenak és Jorid Bjerkeset segített mindent elintézni. Sokan segítettek a körözésben: Ola Hovdenak, Thomas Kvalsvik, Hakon Klerud, Sebastian Krogvig (Több, mint 7000 méter szintemelkedésnyit segített.), Magnus Roysum, Haakon Lundkvist, Robert Nakken… A pálya alsó részén egy asztalon voltak a felszerelések és a frissítő, amellyel Joan Solá és Jordi Lorenzo szolgálták ki, valamint ők számolták a köröket is. Matti Bernitz videózott és természetesen Emilie is ott volt és segített mindenben. Köszönet!

Fun fact

 

A maximális sebesség 115 km/h volt és a teljes távolság 199 km. 9 órát töltött világosban és 15-öt sötétben. 20 óra 2 perc 41 másodpercig ment felfelé és 3 óra 22 perc 44 másodpercet lefelé. 10%-ig merült az órája.

További cikkek:

Túra
Nagy Sára mesél a Dynafit túrasí felszerelésekről
2019.04.09.
Sára tapasztalatai segíthetnek a túrasí léc, túrasí bakancs vagy akár túrasí kötés választásában. ...
Túra
TÚRASÍ – SZABADSÁG FELTÉTELEKKEL
2018.01.12.
A zajos, síelők tömegeitől zsúfolt pályarendszerektől távoli lejtőket keresed, vagy többre értékeled a szűzhavas, érintetelen hegyoldalakat a raktrakolt steril sípályáknál? Esetleg olyan ...
SpiderClub Airborne