Blog

Nagy Sára mesél a Dynafit túrasí felszerelésekről

2019.04.09.
Sára tapasztalatai segíthetnek a túrasí léc, túrasí bakancs vagy akár túrasí kötés választásában.

Nagy Sára mesél a Dynafit túrasí felszerelésekről

Az alábbiakban eddigi tapasztalataimat írtam össze azokról a Dynafit túrasí felszerelésekről, amelyeket már kipróbáltam. Nem technikai leírásokkal mutatom be a termékeket – azok bármely termékismertetőben elérhetőek, inkább személyes élményekre, benyomásokra támaszkodom.

Túrasí bakancs

Az elmúlt egy évben két másik bakancsot is próbáltam, mielőtt a Dynafit TLT7 bakancs mellé tettem le a voksom. Az első túrasí bakancs, amit használtam az a Dynafit NEO volt. A „rendes” síbakancs után az első benyomás, hogy mennyivel könnyebb, puhább és kényelmesebb ez a cipő. Egy problémám volt vele: mivel ez egy keskenyebb kialakítású bakancs, így a talpamat nekem törte. Amint talpbetét nélkül használtam, nem volt már vele gondom. 

A második alkalommal Dynafit Radical Boot volt a lábamon. Ezt a bakancsot szélesebbnek éreztem a lábfejemen, nem törte fel a talpam. Ez a cipő viszont sokkal keményebb, jobban fogja a lábat, így jobban is hasonlított a klasszikus síbakancsra. Ez a „keménység” nagyon jól jön lefelé síeléskor, viszont felfelé meredek részen, rézsútos terepen sokkal kisebb mozgástartományban mozog a láb, nehezebb vele ilyen szituációkat megoldani.

Amikor 2019-ben saját túrasí felszerelés vásárlására szántam el magam Dynafit TLT7 bakancsot választottam. Kényelemben a Dynafit NEO cipőt veri. A könnyűség és kényelem rovására megy viszont, hogy lefelé síeléskor nem annyira stabil.

Ez egy örök dilemma cipővásárláskor: kemény cipő legyen lefelé vagy kényelmes felfelé? Én inkább utóbbira szavazok, tekintettel arra, hogy felfelé órákat megyek a cipőben sétáló funkcióban, míg lefelé töredéke időt síelek.

A Dynafit TLT7 bakancs nálam abszolút nyertes az eddig próbált bakancsok közül. Sajnos egy problémám van vele (ami eddig bármelyik „klasszikus” sícipőnél is mindig problémát okozott), hogy a sípcsontom korábbi sérülései, „hibái” miatt a bakancsok egyfajta csonthártyagyulladást okoznak egy adott ponton. Sajnos ez nálam gyári hiba, nincs olyan bakancs, legyen síbakancs, túrasíbakancs, amiben nem jelentkezett volna ez a fajta probléma. (Ezt úgy próbálom kezelni, hogy különféle szilikonos tapaszokkal (ami nekem bevált: Sidas Foot protector tapasz) előre leragasztom a sípcsontom „hibás” részeit.)

Bármelyik kipróbált Dynafit bakancsot nézzük, a sétáló és lesikló funkció közötti ki- és becsatolás egyszerű, könnyű. A bakancsok közötti döntés főbb szempontjai szerintem

1.  mennyire haladó szinten, versenyszerűen szeretnénk túrasízni

2. kényelmi/keménység szempont (inkább felfelé szeretnénk kényelmes bakancsot vagy lefelé stabilabb, keményebb bakancsot),

3. szélesség, azaz mennyire széles lábfejre szeretnénk.

Túrasí léc

Sílécként Dynafit Seven Summits lécet használok. A technikai részletekbe nem nagyon belemenve a lécről annyit, hogy ez a túrasí lécek közül is egy könnyű léc, amely jól teljesít mindenféle terepen, havon. Nem egy verenyléc, nem arra van kitalálva, cserébe valóban mindenféle körülmények között használható.

A túrasí lécekről általánosságban elmondható, hogy sokkal könnyebbek mint a klasszikus lesikló lécek, így szűz hóban, kezeletlen pályán jobban teljesítenek, könnyebben irányíthatók. Ugyanakkor a Seven Summits lécet többször próbáltam már kezelt sípályán is, bár meg kell szokni, hogy a léc könnyebb, de pályán is szépen teljesít.

Kötésről

A Dynafit kötésekről általánosságban elmondható, hogy kiemelkedő minőségűek. Az orrkötés oldaltüskékkel működik, bármely Dynafit bakanccsal kompatibilis.  Minimális súllyal rendelkeznek és maximális biztonságot adnak egyben. Könnyen becsatolható, sarokemelői praktikusak, könnyen kezelhetők. Egészen addig nem is tartottam rendkívüli tulajdonságnak, hogy egy kötés könnyű legyen, amíg egyszer egy hétvégi kiruccanáskor egy más márkájú kötést béreltem, rájöttem, mit jelent, ha nagyobb súlyt cipel az ember órákon keresztül a lábán felfelé. Igazán tud számítani!

Összességében elmondható, hogy érdemes többféle bakancsot, lécet is tesztelni, különböző terepviszonyokon kipróbálni, így lehet csak megtudni, kinek mi az optimális felszerelés. Erre lehetőséget biztosít az Alipinskitour, hiszen szolgáltatásai között túrasí felszerelés bérlése is szerepel. Annak, aki még nem túrasízett, remek alkalom kipróbálni a sportot a XXXV. Magyar Síalpin Rally, ahol az Alipinskitour jóvoltából Dynafit termékeket is lehet tesztelni!

További cikkek:

Túra
Hány méter szintemelkedést tud megtenni Kilian 24 óra alatt?
2019.02.18.
Február 8.-án Kilian Jornet világklasszis ultra-terepfutó erre a kérdésre kereste a választ Moldéban, méghozzá túrasíre állva. Elmondása szerint ez egy nehezen összehasonlítható rekord, ...
Túra
TÚRASÍ – SZABADSÁG FELTÉTELEKKEL
2018.01.12.
A zajos, síelők tömegeitől zsúfolt pályarendszerektől távoli lejtőket keresed, vagy többre értékeled a szűzhavas, érintetelen hegyoldalakat a raktrakolt steril sípályáknál? Esetleg olyan ...
SpiderClub Airborne