Blog

TÚRASÍ – SZABADSÁG FELTÉTELEKKEL

2018.01.12.
A zajos, síelők tömegeitől zsúfolt pályarendszerektől távoli lejtőket keresed, vagy többre értékeled a szűzhavas, érintetelen hegyoldalakat a raktrakolt steril sípályáknál? Esetleg olyan téli keresztedzést keresel, ahol sok szintet tudsz megtenni rövid idő alatt ezzel is erősitve kardio edzettséged? Nos, ha a fentiek közül bármelyik is igaz rád, neked szól ez az oldal.

TÚRASÍ – SZABADSÁG FELTÉTELEKKEL

 

Ha megkérdeznénk pár túrasízőt, hogy mit is jelent számukra ez a sport, milyen kép, esemény, jelenet ugrik be róla, valószínűleg mindenki merőben más emléket idézne fel.

Lenne, aki könnyed lejtőt képzelne maga elé, amelyen felcsoszogva egy hóval fedett menedékházhoz, annak kandallója előtt melegedve forralt bort szürcsölnek az emberek. Más viszont 45 fokos kuloárban, lécüket a hátizsákjukra erősítő, hágóvassal és túracsákánnyal utat törő freeride csapatot lát. A meredek kuloár tetejére érve a srácok hágóvasukat széles lécekre cserélik, a túrasíbakancsot keményre állítják, majd ugrálva kanyarognak le a méteres porhóban. A harmadik pedig talán 150 kilométeres átkelést lát maga előtt Chamonix-ból Zermatt felé, az Alpok számtalan gleccserén és hágóján keresztül; napfelkeltét, csípős hideget, hajnali forró kávét 3000 méteren, egy cabane verandáján. Mindazonáltal ennek a sokszínű szabadságnak is feltételei vannak, amelyeket a felszerelés sajátosságai és a lavináktól való jogos félelmeink köré rendezve futunk át az alábbi sorokban.

 

 

 

Kötések

 

A túrázásban használható kötéseknek kettős célt kell szolgálniuk. Egyrészt a felmenethez szükséges, hogy a bakancs sarka elemelkedjen a léctől, míg a bakancs eleje rögzítve marad; másrészt a lesikláshoz nem árt, ha a kötést fixálni tudjuk a léchez – ezt a kettős funkciót a túrasíkötések teljesítik. A manapság használatos kötések megbízhatóak, alkalmazásuk egyszerű, súlyuk pedig az újabb és újabb szériákkal folyamatosan csökken.  A felfele menetben nagyon nem mindegy, hogy hány kilót kell cipelni, akár a hátunkon, akár a lábunkon visszük a lécet.

A kötés hátsó részén többállású sarokemelő található annak érdekében, hogy minden terepen kényelmesen lehessen haladni oldott sarokkal. Sík terepen a kötés a léc síkjáig engedi le a sarkat, viszont ha meredeken haladunk fölfelé, lehetővé teszi, hogy 30-45 fokos szöget zárjon be a cipő a léccel. A sarokemelő segítségével így a súlypont mindig a léc középső részére esik, aminek köszönhetően maximalizálódik a fóka tapadása a hó felszínén. És rögtön el is érkeztünk a felszerelés következő lényegi eleméhez: ez a fóka.

 

 

Fóka

 

Évszázadokon keresztül a fóka és a léc elválaszthatatlan társai voltak egymásnak. Hosszú ideig a síelést skilaufen (síjárás) néven illették, míg a XX. század húszas-harmincas éveiben megszületett a skifahren (síelés), majd a háború évei után megjelentek az első síliftek a bajor és osztrák hegyekben. Sokáig emlősállatok sűrű szőrrel fedett bőrét használták a lécekre erősítve, sőt olcsóbb megoldás gyanánt fenyőágakkal is próbálkoztak a korabeli hősök. Ma már természetesen nem kicsiny, bánatos szemű bébifókák bőréből készül a felfele menetet lehetővé tévő lényegi komponens. Mohair, mohair mix, illetve szintetikus anyagú fókát a léc talpára ragasztva, illetve feszítve, a sílécek előre könnyen, hátrafelé pedig igen nehézkesen mozognak, azaz megfelelő módon terhelve a lécre, emelkedőn felfele is tudunk haladni. A fóka tapadása annak típusától, a hó minőségétől és hőmérsékletétől függően kb. 20-30 fokos meredekségig biztosítja az előrejutást. Az ennél nagyobb dőlésszögű oldalakon már cikcakkban haladunk tovább, ami tulajdonképpen egy egyszerű gép (lásd pl. szerpentin). Ahhoz viszont, hogy a felfele menet ne legyen nagyon fájdalmas, kényelmes bakancsra is szükség van.

 

 

Túrabakancsok

 

A cipő, ami melegen tartja a lábat, kényelmes és könnyű fölfelé, ugyanakkor elegendően kemény és megfelelően képes átvinni az erőt a sílécre lefelé síeléskor. Egyaránt alkalmasnak kell lennie gyaloglásra, fókázásra, hágóvasazásra és lesiklásra. Az ideális sítúra cipő pehelykönnyű, kényelmes és puha fölfelé, mint egy hegymászó bakancs, ugyanakkor kőkemény lefelé, mint a legkeményebb klasszikus síbakancs. Olyan megoldás természetesen nincs, ami az összes fenti tulajdonságnak egyformán megfelel, ezek a tulajdonságok csak egymás rovására érvényesülhetnek. A súly itt is evidens kérdés, nem mindegy, hogy hány gramm húzza le lábfejünket a sarok emelgetése közben. A másik – talán fontosabb – szempont a keménység. A skála igen széles; a versenyzők puha és könnyű bakancsokat használnak, amiben szinte futni is lehet, viselésükkel azonban könnyen rémálommá válhat egy pirospályás downhill. A másik végletet a kemény freeride/backcountry bakancsok képviselik, amelyek kemények, magas szárúak és alapvetően nagy és nehéz lécek biztonságos mozgatására találták ki őket; viszont ezeket viselve egy 20 kilométeres túrán gyorsan a ragtapaszt gyártó cégek törzsvásárlójává lehetünk, legalábbis ami lábunk bőrhiányos hámsérüléseit illeti.

 

 

Léc

 

A túralécek általában könnyebbek, mint pályára teremtett testvéreik. Alapvetően kevésbé piskóták, bár a carving trend ebben a sportágban is jelentősen érezteti hatását. A túrasíző céljai, tudása és vérmérséklete is meghatározza a választandó lécet. Freeride-orientált kaszkadőrök a nehezebb és széles léceket, míg a vasárnapi menedékház-ivók inkább a könnyebb, rövidebb léceket részesítik előnyben. Utóbbi években egyre több, túrasízésre fejlesztett rocker lécet látni a hegyeken. A mindkét végükön felfele kanyarítótt lécek nagyobb lécfelület és kantni hossz mellett is jól forgathatóak. Nagy felületüknek köszönhetően a mély hóban is könnyedén tudunk lefelé haladni.

 

 

Lavina

 

A túrasízés egy alapvető és lényegi – kis túlzással élve vitális – paradoxont hordoz magában. Ott a legjobb lesíelni, ahol meredek a hegyoldal és sok rajta a hó. Mindazonáltal pontosan ezeket az oldalakat tisztelik meg létrejöttükkel leggyakrabban a lavinák, azaz pont ezeket érdemes elkerülni. Az ellentmondás feloldása nem könnyű, és a hírekből hallva sajnos nem is mindig sikerül. A lavinaszolgálatok egy adott területre, régióra adják ki jelzéseiket 1-5 közötti veszélyességi fokot adva meg. Figyelembe veszik az időjárási tényezőket, csapadékot, hőmérsékletet, illetve hóprofil vizsgálatot végeznek a kitüntetett helyeken. A lavinajelzés általában az adott régióban fekvés, tengerszint feletti magasság, illetve napszak szerint is változik. A jelentés mindazonáltal nem képes számolni a lokális tényezőkkel. Mindenféleképpen azt ajánljuk, hogy megfelelő tanfolyamokon szerezd meg a tudást és azt rendszeresen tartsd is karban. Persze, ha a pályák szélén akarsz minél több szintet megtenni, és véletlenül sem tévedsz a nem kezelt területekre, lavinatudás és lavinafelszerelés nélkül is biztonságosan tudsz közlekedni.

 

 

Lavinafelszerelés

 

A pályánkívüli mozgás nem csak a megfelelő tudást, hanem a felszerelést is megköveteli. Sose túrázz egyedül, mindig legyen nálad bekapcsolt lavinarádió, lavinalapát és lavinaszonda. Sose felejtsd, ezek az eszközök ugyanolyan elengedhetetlen részei személyes felszerelésednek, mint a síléc, vagy a bakancs.  Persze a saját magadnak szervezett túrasízéshez nem elegendő jól síelni, ez csupán egy szükséges, de korántsem elégséges feltétele az élvezetes és egyben biztonságos sporttevékenységnek. Olyan tudáshalmazt kíván meg, amely magában foglalja a navigáció, útvonaltervezés, lavinaismeretek és lavinában történő keresés képességeit. Tekintve, hogy rengeteg túraútvonal gleccsereken vezet keresztül, így nyugodtan hozzácsaphatjuk a fenti listához a gleccserjárás, ön-, és társmentés ismereteit is. A túra megtervezéséhez, a helyszínen végzett útvonal-módosításhoz, a lavinahelyzet lokális átértékeléséhez sok tapasztalat és a megfelelő tanfolyamokon megszerzett tudás, illetve annak rendszeres frissítése szükséges. Érdemes tanácsot kérni tapasztalt társaktól, oktatóktól, síalpinizmusban utazó hazai egyesületektől. Ismeretlen területen, vagy akár csak kipróbálás szándékával pedig nem kell profi túravezetőkre sajnálni a pénzt. Továbblépésként pedig sítúrázó csoportokhoz és egyesületekhez is tudsz csatlakozni, ahol a tapasztalati tudáson felül újabb kihívásokkal, élményekkel, és talán barátságokkal is gazdagodhatsz.

 

 

Írta: dr. Ágoston Viktor Antal, fényképezte: Ágoston Viktor, Harkay Zsolt

foka.blog

További cikkek:

Túra
Nagy Sára mesél a Dynafit túrasí felszerelésekről
2019.04.09.
Sára tapasztalatai segíthetnek a túrasí léc, túrasí bakancs vagy akár túrasí kötés választásában. ...
Túra
Hány méter szintemelkedést tud megtenni Kilian 24 óra alatt?
2019.02.18.
Február 8.-án Kilian Jornet világklasszis ultra-terepfutó erre a kérdésre kereste a választ Moldéban, méghozzá túrasíre állva. Elmondása szerint ez egy nehezen összehasonlítható rekord, ...
SpiderClub Airborne